alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / april 2021

7 ENKLA SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT BEKÄMPA FÖRORENINGAR

70 % av jordens yta täcks av hav. Och de haven är nedskräpade med plast. Om vi inte bryter mönstret kommer det att finnas mer plastavfall än fisk i haven 2050. Plast i haven förstör inte bara vattnets naturliga skönhet – det skadar djur- och naturlivet på en global nivå. Vi måste agera nu. Det positiva är att det finns saker vi kan göra för att bekämpa problemen med plast i haven. Så här kommer vi igång.

running-ss21-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image1-d


3 HUVUDORSAKER TILL PLASTFÖRORENINGAR I HAVEN

Haven är de största och mest livfulla ekosystemen på jorden, här finns tiotusentals arter och här produceras hälften av det syre som vi andas. Tyvärr är haven också våra mest hotade ekosystem, de är förorenade av plastavfall som inte bara hotar livet i haven utan även våra liv på torra land. Forskare uppskattar att det varje år dumpas över åtta miljoner ton plast i haven. Det är en siffra som är svår att greppa. Vad beror det på?

INDUSTRIPLAST: Industrier spelar en stor roll i plastföroreningen. Sedan materialet uppfanns har över 8 miljarder ton plast producerats globalt. Därför försöker vi på adidas hitta sätt att minska vårt fotavtryck när det kommer till plast.

MIKROPLAST: Några av de värsta föroreningarna är osynliga. Plasten bryts ner till små bitar mikroplast som hamnar i haven, påverkar det marina livet och slutar på våra tallrikar. 1,4 kvadriljoner mikrofibrer beräknas finnas i haven på grund av tvättning av kläder.

KONSUMENTPLAST: Här kommer du in i bilden. Konsumentplast är den typen som vi använder till vardags: flaskor, väskor, sugrör, hämtmatskartonger och mycket annat. En plastpåse används i snitt i knappa 12 minuter och när den sedan kastas kan det ta upp till 1000 år innan den bryts ner. I hela världen produceras årligen uppskattningsvis 1 biljon engångsplastpåsar och mindre än 1 % av dem är återvunna. Miljontals hamnar till slut i haven.DÄRFÖR MÅSTE VI BEVARA HAVEN

Det omedelbara hotet från plastföroreningen riktas mot de arter som lever i haven.
Men det är inte bara livet i havet som blir lidande när haven fylls med människornas föroreningar. Eroderande plast som polystyren (frigolit) är känd för att frigöra skadliga toxiner när den sönderdelas i mindre bitar i haven. Det har lett till att koncentrationen av kvicksilver och andra oroväckande miljöföroreningar har konstaterats öka i fisk och skaldjur. Omfattningen av hotet mot livsmedelssäkerheten är fortfarande oklar, men det är känt att kvicksilver kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos människor – från skador på organen till problem som påverkar barns utveckling.

Ny forskning har även kunnat påvisa koppling mellan plast i haven och klimatförändringar. När avfall som tar hundratals år att bryta ner flyter omkring i haven frigörs kraftiga växthusgaser. Dessa gaser, bland andra metan och etylen, anses vara en stor bidragande orsak till nedbrytningen av jordens atmosfär.
Som tur är finns det saker vi kan göra för att börja återställa våra hav. Som enskilda livsstilsförändringar har de kanske en begränsad påverkan, men om vi alla drar vårt strå till stacken kan vi faktiskt göra skillnad.

running-ss21-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image2-d

STEG 1: TA MED EGNA PÅSAR

En enda plastpåse i haven kan skada flera havslevande varelser allvarligt. Dessa knappt använda påsar ser nämligen ut som mat för havsdjuren och kan vara livsfarliga eftersom de täpper till när de sväljs. Något av det mest skadliga med att plast tar så lång tid att bryta ner är att när det döda djuret vittrar så frigörs den svalda plastpåsen i vattnet och ännu ett djur kan svälja den. Ta med en återanvändningsbar påse nästa gång du handlar.

STEG 2: FÖRBJUD BALLONGER

Vi vill inte vara glädjedödare, men ballonger är extra farliga för havslevande arter. Om vi tappar dem kan de hamna i våra vattenvägar. Ett alternativ är att prova en piñata. Den är återvinningsbar och dessutom mycket roligare.

STEG 3: UNDVIK FÖRPACKNINGAR

Engångsförpackningarna ökar inom livsmedelsindustrin. Tack och lov kommer det nu oförpackade alternativ inom allt från bageriprodukter till handtvål. Kolla in din lokala marknad med lantbruksprodukter eller en avfallsfri butik där det görs en gemensam ansträngning för att erbjuda hållbara alternativ. Om du handlar i en vanlig stormarknad kan du tänka på att köpa produkter med återvinningsbar förpackning.

STEG 4: HANDLA ANSVARSFULLT

Trots att trenden i världen går mot ett mer ansvarsfullt konsumentbeteende så använder många företag fortfarande nytillverkad plast, alltså plast som inte använts eller processats tidigare. På adidas har vi inlett ett samarbete med miljöorganisationen Parley for the Oceans för att skapa en kollektion av skor och kläder som tillverkats av återvunnet och återvinningsförädlat avfall från kustsamhällen.

running-fw21-rfto-launch-strava-hero-infeed-img-2x1

STEG 5: TÄNK PÅ MATEN

Eftersom mikroplastkorn är så små blir de lätt en del av födan för havslevande djur. Forskningen undersöker fortfarande hur omfattande detta hot är för människor, men om du gillar fisk och skaldjur kanske du ovetandes äter tusentals bitar mikroplast varje år –en ganska osmaklig insikt som säkert får dig att tänka om när det gäller användandet av produkter som innehåller mikrokorn.

STEG 6: B.Y.O.W.B.T. (BRING YOUR OWN WATER BOTTLE, TOO / TA MED DIN EGEN VATTENFLASKA OCKSÅ)

91 % av all plast världen över är inte återvunnen. Och eftersom den årliga flaskkonsumtionen beräknas uppgå till en halv biljon år 2021 är detta en plastprodukt du borde undvika helt. Använd istället en aluminiumflaska eller en återanvändningsbar plastbehållare.

STEG 7: RUN FOR THE OCEANS

Vill du komma i form och samtidigt hålla plasten borta från haven? Delta i Run For The Oceans 28 maj–8 juni 2021. Det är en global rörelse som använder träning i arbetet mot plastföroreningar i haven. Hittills har över 3 miljoner människor deltagit i Run For The Oceans och loggat sina kilometer i adidas Running-appen för att samla in pengar och öka medvetenheten om problemet med plastföroreningar i haven. I år samarbetar vi återigen med Parley och använder löpningen för att hjälpa till att få ett slut på plastavfall och skydda våra hav.

adidas / april 2021