alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / juni 2019

7 STEG DU KAN TA FÖR ATT BEKÄMPA PLASTFÖRORENINGAR

70 % av jordens yta täcks av hav. Och över 40 % av haven är nedskräpade med plast. Plast i haven förstör inte bara vattnets naturliga skönhet – det skadar djur- och naturlivet på en global nivå. Vi måste agera nu. Det positiva är att det finns saker vi kan göra för att bekämpa problemen med plast i haven. Så här kommer vi igång.

running-fw19-rfto-launch-appstorypreview-7steps-image1-d

3 HUVUDORSAKER TILL PLASTFÖRORENINGAR I HAVEN

Haven är de största och mest livfulla ekosystemen på jorden, här finns tiotusentals arter och här produceras hälften av det syre som vi andas. Tyvärr är haven också våra mest hotade ekosystem, de är förorenade av plastavfall som inte bara hotar livet i haven utan även våra liv på torra land. Forskare uppskattar att det varje år dumpas över åtta miljoner ton plast i haven. Det är en siffra som är svår att greppa. Hur går det egentligen till?

INDUSTRIPLAST: Industrier spelar en stor roll i plastföroreningen. Världens plastförpackningar och textilier står varje år för en bra bit över 100 miljoner ton föroreningar. Därför försöker vi på adidas hitta sätt att minska vårt fotavtryck när det kommer till plast.

MIKROPLAST: Plastföroreningar i haven är inte bara förödande för ekosystemen, det ser dessutom hemskt ut. Men några av de värsta föroreningarna är osynliga. Till exempel mikrokorn av plast som förekommer i bland annat smink. Bara en dusch med schampo som innehåller mikrokorn kan leda till att 100 000 plastpartiklar hamnar i haven.

KONSUMENTPLAST: Här kommer du in i bilden. Konsumentplast är den typen som vi använder till vardags: flaskor, väskor, sugrör, hämtmatskartonger och mycket annat. En plastpåse används i snitt i knappa 12 minuter och när den sedan kastas kan det ta upp till 1 000 år innan den bryts ner. I hela världen produceras årligen uppskattningsvis 1 biljon engångsplastpåsar och mindre än 1 % av dem är återvunna. Miljontals hamnar till slut i haven.


DÄRFÖR MÅSTE VI BEVARA HAVEN

Det omedelbara hotet från plastföroreningen riktas mot de arter som lever i haven. Tusentals havsdjur dödas varje år eftersom de misstar plastavfall för mat och kvävs av det, eller trasslar in sig i det när det flyter förbi.

Men det är inte bara livet i havet som blir lidande när haven fylls med människornas föroreningar. Eroderande plast som polystyren (frigolit) är känd för att frigöra skadliga toxiner när den sönderdelas i mindre bitar i haven. Det har lett till att koncentrationen av kvicksilver och andra oroväckande miljöföroreningar har konstaterats öka i fisk och skaldjur. Omfattningen av hotet mot livsmedelssäkerheten är fortfarande oklar, men det är känt att kvicksilver kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos människor – från skador på organen till problem som påverkar barns utveckling.

Ny forskning har även kunnat påvisa koppling mellan plast i haven och klimatförändringar. När avfall som tar hundratals år att bryta ner flyter omkring i haven frigörs kraftiga växthusgaser. Dessa gaser, bland andra metan och etylen, anses vara en stor bidragande orsak till nedbrytningen av jordens atmosfär.

Som tur är finns det saker vi kan göra för att börja återställa våra hav. Som enskilda livsstilsförändringar har de kanske en begränsad påverkan, men om vi alla drar vårt strå till stacken kan vi faktiskt göra skillnad.

adidas / juni 2019