alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictwittervkwhatsappyahooyoutube
adidas
adidas / juni 2019

HAVEN: PLASTDÖDEN

Plast kväver våra hav och förstör vår planet. Hur hamnade vi i den här situationen och vad kan vi göra för att ta oss ur den?

Var du än vänder blicken så ser du plast. Det finns i matförpackningar, elektronik, bilar, leksaker, kreditkort och kläder. Plast finns även på ställen där man inte kan se den. Den skräpar ner obebodda stränder 5 000 kilometer från närmsta människa, den dödar plankton som producerar vårt syre flera kilometer under havsytan, och täpper till halsen på albatrossungar i Stilla havet. Plast rör sig också i din kropp, i ditt blodomlopp, i dina organ och i de människor du älskar.

Det är svårt att tro att ett material som knappt är ett sekel gammalt nu är en av vår planets största förorenare. Och det ställe där det gör störst skada är just det ställe där den största delen av plasten hamnar till slut: i haven. Plasten förstör en av våra allra viktigaste naturtillgångar, vilket i sin tur kan ha en lika destruktiv effekt på resten av planeten. Och medan en värld utan plast kan vara svår att föreställa sig, så innebär en värld där vi forsätter att använda plast som vi gör en dödsdom. Om vi vill skydda haven och oss själva så är det dags att utforska hur vi har hamnat i den här röran och söka efter sätt för att vända den växande vågen av plastföroreningar innan den kväver oss alla.


EN KORT HISTORIA OM PLAST

Naturliga former av plast har existerat i sekler, men starten för det vi ser som modern, mänskligt tillverkad plast kan spåras tillbaka till skapandet av bakelit 1907. Under 20- och 30-talet fick plast som material verkligen ett uppsving med den industriella produktionen av PVC (polyvinylklorid) och polystyren. När industrin och allmänheten såg hur lätt, billigt, starkt och oändligt mångsidigt plast var, blev det genast förstahandsvalet för nästan allt man kan tänka sig. Innan vi hann blinka beställde vi drycker i plastmuggar med plastsugrör, serverat i en plastpåse. 20 minuter senare när drickan var uppdrucken slängde vi bort all plast. Idag tillverkas årligen över 300 miljoner ton nyproducerad plast. För varje människa på jorden finns över ett ton plastföroreningar, vilket betyder att plast inte bara är en miljardollarindustri, utan också en miljardtonsförorenare.

parley-xcat-fw19-editorial-the-oceans-death-by-plastic-image-01


BORTSLÄNGD, BORTBLÅST, BORTSOPAD. VAR HAMNAR ALLT?

Det stora problemet med plast är att den inte försvinner som naturliga material. Istället för att förmultna så bryts den ner i mindre och mindre bitar. Så nästan all plast som någonsin tillverkats finns fortfarande kvar i någon form.

Vad händer med all plast vi inte har användning för längre? Vi vill gärna tro att vi återvinner så mycket som möjligt, men i verkligheten är det mindre än 10 % av världens plastavfall som återvinns. Resten hamnar i sopkorgar med andra sopor och skickas vidare till förbränning, dumpas på en soptipp eller blåser runt på gatorna. Den plasten hamnar ofta i strömmar och vatten, som leder den vidare till haven.

I låg- och medelinkomstländer runt världen så tas inte alltid plastavfallet om hand på bra sätt, utan har större sannolikhet att förstöra miljön. Väldigt liten eller ingen tanke ägnas ibland plastförorening på grund av bristande medel för att hantera avfallet, bristande kunskap, eller bara det faktum att det finns mer brådskande saker att ta itu med. Om det är svårt att hitta mat för dagen så kommer inte plastproblemet hamna högt upp på agendan. Därför är plastens väg ut i haven mer direkta på vissa ställen. Och när det väl hamnat i vattnet orsakar plast hemska skador.

parley-xcat-fw19-editorial-the-oceans-death-by-plastic-image-02


HAVEN DRUNKNAR I PLAST

Varje minut varenda dag så dumpar vi motsvarande en fullastad sopbil med plast i vattnet. Om vi fortsätter förorena i samma takt så har forskare räknat ut att havet kommer innehålla mer plast än fisk 2048.

En stor del av denna plast bryts ner och förs med havsströmmarna och vindarna till havens mitt, långt från kontinenternas kuster. Plasten samlas i kluster av kondenserad plastsoppa i havens strömvirvlar. Den största av dessa är Great Pacific Garbage Patch, som består av miljarder plastbitar som flyter omkring i ett växande område som är tre gånger större än Frankrikes yta. Ibland spottar en strömvirvel ur sig plast i form av schampoflaskor, tandborstar och plastpåsar på stränder i obebodda områden tusentals kilometer från närmsta människa. Den största delen av plasten håller sig inte kvar på ytan utan sjunker och förorenar långt ner i djupen. Plastartiklar har hittats 5 000 meter under ytan i havens bottensediment. Man har till och med hittat en plastpåse på jordens djupaste plats: Marianas Trench, tio kilometer under ytan.

Och var plast än hittas i haven så orsakar den enorma skador för djuren och livet i närheten. Djuren trasslar in sig i stora plastbitar, som övergivna fiskenät och rep, och fastnar med huvuden, munnar och fenor. En nyligen gjord undersökning visar att en av tre arter av havsdäggdjur har fastnat i sådant plastavfall. Forskare har hittat över 230 arter av havsdjur med plast i sina magar. I de fallen har plasten ofta inte hanterats av matsmältningen och fyller bara djurens magar, vilket leder till en långsam svältdöd.

I vattnet skyndar UV-ljuset och erosionen på nedbrytningen av plast till mindre och mindre bitar. Dessa mikroplastbitar kan variera i storlek från stora som riskorn och ner till en bråkdel av en mikrometer. De sväljs av små och stora fiskar och djur i haven, hamnar i deras magar och blodomlopp, vilket kan minska fertiliteten, orsaka skador på organen och till och med sluta med döden. Och det som förgiftar havslivet nu kan snart förgifta oss. En tredjedel av fiskarna i engelska kanalen har mikroplast i sitt blodomlopp. Och européer som äter musslor har beräknats få i sig 6 400 bitar av mikroplast om året. Vi kanske inte vet exakt vilka förödande konsekvenser det har för hälsan att äta all denna plast, men vi vet vems fel det är: vårt eget. De goda nyheterna är att vi också har nyckeln till att förändra och förbättra situationen.


KAMPEN MOT PLAST

Världen håller äntligen på att vakna upp och inse hur allvarlig plastföroreningen är. De senaste åren har ett växande antal företag, organisationer och myndigheter börjat ta sig an problemet och söka lösningar för vårt livshotande plastproblem.

Ett sätt att göra något åt saken är att helt enkelt förbjuda plast. Staden San Francisco tog ställning 2014 och förbjöd försäljningen av plastpåsar och plastflaskor inom staden. Andra kommuner och länder har följt i samma fotspår. I Kenya kan domstolar ge 38 000 dollar i böter om någon säljer plastpåsar. I Vanuatu, mitt i Stilla havet, har myndigheterna antagit en lag som helt kommer att fasa ut användningen av engångsartiklar av plast.

Andra idéer rör sig kring sätt att återuppfinna materialet. Till exempel lägger en av världens största leksakstillverkare mer än 150 miljoner dollar på att utveckla biologiskt nedbrytbar plast gjord av växter. De släppte en första serie med produkter tillverkade av sockerrör förra året.

Försök har också gjorts att skapa verktyg som kan rengöra haven på plast i stor skala. Men sådana metoder är inte testade och kritiker poängterar att även om de så småningom kommer fungera, så hjälper det inte att försöka städa haven när vi fortfarande dumpar plast i vattnet i den takt vi gör. Oavsett hur mycket man avlägsnar, så kommer det inte lösa problemet på egen hand.

Men vissa alternativ kan göra verklig skillnad. Aktivism i gräsrotskampanjer, som skolstrejkerna mot klimatet inspirerade av skolflickan Greta Thunberg, visar på allmänhetens vilja att stå upp för miljöförändringar. Unga människor vill ha ett ord med i laget om sin framtid, och om planetens. Och de har visat sig villiga att mobilisera sig och agera för att snabba på förändringen de vill se.

Medan alla dessa initiativ var och ett bara är en droppe i våra plastfyllda hav, råder ingen tvekan om att var och en kan lämna avtryck, öka medvetenheten om problemet vi står inför och uppmuntra fler människor att ta ställning mot plastförorening. Och ju fler som gör det, desto bättre.

parley-xcat-fw19-editorial-the-oceans-death-by-plastic-image-03


ADIDAS VS PLAST

adidas har en stor tilltro till varumärkenas makt att använda sitt inflytande och agera för att lösa miljöproblem. Med kreativitet och fantasi har vi hittat nya sätt att minska vårt miljöfotavtryck, och lyckats skapa produkter som omvandlar plastavfall till något mer användbart. Tillsammans med miljöorganisationen Parley for the Oceans har vi tagit oss an utmaningen att använda marint plastavfall som råmaterial, vilket resulterade i vår första konceptsko som presenterades på FN-mötet i New York 2015. Ovandelen tillverkades av garn och tunna trådar som återvunnits från insamlat marint plastavfall och olagliga fiskenät från havsdjupen. Sedan dess har vi utvecklat en serie med kläder och skor skapade av plastskräp som samlats in från avlägsna öar, stränder och kuster runt om i världen. Plasten samlas in av Parley och dess globala nätverk, rengörs och görs om till tråd som kan användas för att tillverka skor, förstklassiga sportkläder och andra kläder. Sedan den första generationen av adidas x Parley-produkter släpptes på marknaden 2016, har vi producerat mer än fem miljoner par skor skapade av marint plastavfall, och vi planerar att göra 11 miljoner till under 2019. Det är mer än 2 810 ton plastskräp som har stoppats från att förstöra haven. Som företag jobbar vi mot en plastfri framtid. Vi utforskar nya material för att ersätta plast och har satt som mål att fasa ut all nyproducerad polyester i våra produkter (där det finns alternativ) innan 2024. Vi har också avlägsnat plastpåsar från våra butiker och mikropärlor från våra duschgeler, och vi har förbjudit engångsartiklar av plast på våra kontor, över hela världen.

Vi tror också att utbildning är nyckeln för att bekämpa plastförorening. Sedan 2017 har vårt årliga initiativ Run For the Oceans (RFTO) använt sport för att hjälpa till att öka medvetenhet om plastproblemet och inspirera till agerande runt om i världen. För varje kilometer som varje deltagare springer går en dollar till Parley Ocean Schools Education-programmet. Programmet ger framtida generationer verktyg för att kämpa för välmående hav och en renare planet, och utbildar unga människor om betydelsen av att skydda haven, problemet med plastavfall och vad de kan göra för att leva i harmoni med miljön.

parley-xcat-fw19-editorial-the-oceans-death-by-plastic-image-04


FRAMTIDEN LIGGER I VÅRA HÄNDER

För att undvika det här domedagsscenariot så måste vi sluta tillverka och använda plast för gott. Så länge vi konsumerar engångsartiklar av plast och köper saker gjorda av nyproducerad plast så betalar vi för att förstöra vår miljö och kanske förkorta våra liv.

Trots att det kan framstå som en överväldigande utmaning så finns det några enkla saker vi kan göra för driva på förändringen vi behöver. Vi kan välja återvunnen plast istället för engångsartiklar eller, bäst av allt, undvika plast helt och hållet i vår vardag. Vi kan plocka upp plastskräp från våra stränder, floder, parker och gator. Vi kan stötta politiker, myndigheter och företag som jobbar för en plastfri framtid, och undvika de som inte gör det. Vi kan använda fantasins och samarbetets kraft och tillsammans jobba för att skapa en bättre värld.

Trots att dessa val kan tyckas oväsentliga eller ineffektiva så kan de verkligen göra skillnad när miljoner människor gör samma sak. Så uppmuntra din omgivning att delta i kampen och låt oss tillsammans bli starten för slutet på plastförorening. För våra hav, vår planet och oss själva.

adidas / juni 2019