alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / juni 2019

Så hjälper Run For The Oceans och Parley till att skydda vår planet

Vår planets blåa livsstödjande system är under belägring. Överfiske, klimatförändringar, föroreningar och plastskräp hotar våra känsliga hav, men nu sveper en blå våg fram. Medvetenhet blir till agerande, och kreativitet börjar driva på en förändring.

running-fw19-rfto-launch-appstorypreview-nextgen-image1-m

"Världen bygger på en väldigt skör balans", sa den legendariska vågsurfaren och Parleys ambassadör Greg Long. "Våra dagliga rutiner rubbar den balansen med svindlande hastighet. Om vi inte agerar nu kommer vi snart passera det läge där skadan vi orsakar inte längre går att reparera".

Under 2018 gav sig nästan en miljon människor ut på gatorna för att Springa för haven. Från Shanghai till São Paulo, Toronto till Tokyo, Barcelona till Berlin − en global community med löpare på alla nivåer gav tillsammans allt de hade.

Alltifrån ungdomar som sprang för första gången, till elitatleter som de brasilianska och tyska fotbollsstjärnorna Kaká och Marc-André ter Stegen, peruanske surfaren Gabriel Villarán, australiske OS-mästaren i simning Ian Thorpe och Jessica Ennis-Hill, den brittiska sjukamparen och OS-guldvinnaren.

Drivna av passion och ett gemensamt syfte sprang folkrörelsen kollektivt mer än 12 miljoner kilometer, och lyckades sprida sitt meningsfulla budskap över världen.

"Först skapade vi ringar på vattnet, sedan fler och fler vågor", sa Cyrill Gutsch, grundare och CEO för Parley for the Oceans, i sin reaktion till förra årets rekordbrytande event. “Run For The Oceans visar på en ny dimension av vår rörelse mot plast: Vi skapar en superstorm av förändring."

adidas bidrog med 1 dollar för varje kilometer av den första miljonen som sprangs – och drog totalt in en miljon dollar som stöd för Parley for the Oceans utbildningsinitiativ.

running-fw19-rfto-launch-appstorypreview-nextgen-image2-m

Att ge ungdomar kunskap och verktyg är en viktig del av Parleys arbete för att sätta stopp för marin plastförorening och andra hot mot haven, och med god anledning:

"Vi ser en ny generation av aktivister som får allt större inflytande − ungdomarna", förklarar Cyrill Gutsch. "De är inte bara vår framtid, de är redan nu våra bästa lärare, och de bästa ambassadörerna för vår rörelse. De utbildar sina föräldrar och våra politiker och det faller sig naturligt för dem att använda medierna. Ungdomarna är vårt största hopp eftersom de drivs av den starkaste av motivationer: sin egen överlevnad."

Bidraget från Run For The Oceans 2018 användes till att utveckla Parleys utbildningsprogram för unga, som syftar till att inspirera och stötta ungdomar till att delta i rörelsen för att skydda haven, samt till att starta lokala skolor för att bekämpa plastföroreningarna i haven.

Programmet startade i Maldiverna, en önation vars framtid är kraftigt beroende av havens välmående. Samarbeten med Maldivernas utbildningsministerium, skolor och lokala samhällen gjorde det möjligt för Parley Ocean School att inta klassrummen och ge ca 100 000 ungdomar och deras föräldrar möjligheten att dyka i haven, för att öka deras medvetenhet om hur skört det omgivande akvatiska ekosystemet är.

Innan årets slut planerar Parley att skapa ett program för läroplanen för 217 skolor i Maldiverna, och att bygga Parley AIR Stations för att uppmuntra ungdomarna att involvera sig i havets bevarande.

running-fw19-rfto-launch-appstorypreview-nextgen-image3-m

2019 kommer adidas använda Run For The Oceans för att hjälpa till att bidra till utvecklingen av en global aktivistplattform för ungdomar, i regi av Parley, öppen för alla studenter världen över. För varje kilometer som springs mellan 8-16 juni kommer adidas bidra med 1 dollar för att stötta Parley for the Oceans initiativ, upp till ett ökat maxbelopp på 1,5 miljoner dollar.

Det betyder att samtidigt som Parley fortsätter driva sina program i skolorna så kommer organisationen också att utveckla en aktivistplattform för ungdomar som gör det möjligt att nå ut till en ännu större publik.

Registreringen för den globala plattformen öppnar på Världshavens dag, 8 juni. Genom att registrera sig kommer ungdomar jorden runt få åtkomst till en miljö där de kan lära sig, få verktyg till kampanjer, delta i events och workshops, samt få vägledning och stöd för att kräva och skapa förändring.

"Vi manar till en ny dröm − en ny vision," förklarar Cyrill Gutsch. "Ingen passar bättre att omvandla den här drömmen till en ny verklighet, att ta ledningen, att fixa det vi har förstört. Våra ungdomar vet och känner att något är fel. Deras instinkter har styrkan att sätta stopp för kriget mot vår egen framtid. Varje steg du tar under Run For The Oceans, varje andetag du tar medan du springer − det är för haven."

Besök www.parley.tv för att registrera dig för plattformen.

adidas / juni 2019