alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / september 2019

adidas by Stella McCartney: Skapar en mer hållbar framtid för sport och mode

Under höst/vinter 2019 gör adidas framsteg i sitt sökande efter en lösning på problemet med produktavfall, genom att lansera två nya klädinnovationer från adidas by Stella McCartney. Medan världen producerar omkring 92 miljoner ton textilavfall varje år, samarbetar adidas by StellaMcCartney med Evrnu och Bolt Threads för att omvandla problemet till en mer hållbar designlösning. Inspirationen bakom initiativet är enkel: att skapa produkter som inte bara är bra för atleten, utan också för världen. För att göra verklighet av sin ambition utforskar adidas olika sätt att minimera avfall via tre fokusområden:

asmc-fw19-bolt-evrnu-launch-clp-mh-large-1Made with Repurposed Plastic

Återvunnen plast är ett svar på en av de största utmaningar som adidas står inför idag − att minska beroendet av nyproducerad plast samt de koldioxidutsläpp som produktionen medför. Den första lösningen på det här problemet såg vi 2015 med lanseringen av den första skoprototypen från adidas x Parley, skapad av återvunnet marint plastavfall och illegala fiskenät från djuphavsfiske. Under de fyra år som gått sedan dess har adidas byggt upp en leveranskedja för produktion i proportionerlig skala och kommer att tillverka 11 miljoner par skor av Parley Ocean Plastic innan 2019 är över, med sikte på att enbart använda återvunnen polyester i samtliga produkter innan 2024.


Made to be Remade

Att skapa för att återskapa är nästa steg mot en helt cirkulär loop som gör att produkter inte kommer hamna på stränder eller soptippar. Genom slutna system kan råmaterial brytas ner och göras om till förstklassiga sportkläder, som adidas by Stella McCartney Infinite Hoodie.


asmc-fw19-bolt-evrnu-launch-clp-mh-landscape

Made to Biodegrade

Det här konceptet är den framåtblickande ambitionen att skapa en ekologisk loop med produkter som skapas för att helt och hållet brytas ner och återföras till det naturliga ekosystemet. Genom att använda material som utvecklats från naturliga tillgångar eller från celler och proteiner i ett labb, har adidas visat att det är möjligt att skapa produkter i symbios med naturen. Detta är ett ännu steg i vår resa för att utforska innovativa lösningar som så småningom kan återvända till naturen.


adidas by Stella McCartney Infinite Hoodie

Infinite Hoodie skapades med företaget Evrnu som ägnar sig åt avancerad textilinnovation och rör sig mot en framtid där produkter helt och hållet kan återvinnas och få ny användning. Infinite Hoodie är gjord av 60 % NuCyclTM by Evrnu och 40 % ekologisk bomull som har tagits till vara från avlagda produkter. Detta gör produkten 100 % återvinningsbar − den kan återskapas om och om igen till en förstklassig sportprodukt.


adidas by Stella McCartney & Bolt Threads Biofabric Tennis Dress

Denna klänning är en prototyp som tagit form i samarbete med Bolt Threads, ett företag som specialiserar sig på biologiskt nedbrytbara material och fibrer. Tennisklänningen är den första av sitt slag, gjord med cellulosablandat garn och Microsilk™. Det är ett proteinbaserat material skapat med förnybara ingredienser som vatten, socker och jäst − ett steg på vägen mot helt biologiskt nedbrytbara produkter.


asmc-fw19-bolt-evrnu-launch-clp-mh-large-2Med lanseringen av adidas by Stella McCartney Infinite Hoodie & Tennis Dress, tar vi första steget mot en mer hållbar framtid helt fri från beroendet av nyproducerad plast. Vårt mål är att skapa alla våra produkter av 100 % återvunnen polyester innan 2024, och vi ser fram emot en framtid där varje adidasprodukt är cirkulär.

adidas / september 2019