alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
Training / september 2019
Stefanos Tsitsipas

STEFANOS TSITSIPAS: TRO PÅ ATT DU KLARAR DET DU INTE KAN

Oavsett vad man vill klara av, säger Stefanos Tsitsipas att man måste känna tilltro.

Genombrottsstjärnan inom tennis Stefanos Tsitsipas, som är en av sex kreatörer i VRCT-kampanjen, väljer att representera ordet BELIEVER (tillitsfull). Tidigt i säsongen tog vi några minuter tillsammans med honom för att ta reda på mer.

Tsitsipas utmärkande stil är en ovanlig enhands-backhand och det skvallrar om vilken typ av kille han är – någon lite annorlunda. Enligt tidningarnas profiler är han lite av en outsider. Men de är kanske bara ovana vid spelare som han. Ta hans YouTube-kanal där pratstunder med kameran varvas med vackra, egentagna resebilder och förvånansvärt höga produktionsvärden. Eller hans andra Instagram med gatu- och porträttbilder, ofta ackompanjerade av filosofiska reflektioner. Fördjupa dig i hans märkliga, kreativa generation Z-värld och du glömmer kanske att han också är ett mäktigt, fulländat proffs som tippats bli nästa tennisstorhet. Och han tror på att han kan vara den spelaren.

VRCT-SP_TSITSIPAS-02-IMG-O

Utan att tro kommer jag inte att kunna ta mig dit och befinna mig i rampljuset, med uppmärksamheten riktad mot mig, med publikens blickar riktade mot mig, när jag representerar och kämpar för mig själv.

VRCT-SP_TSITSIPAS-03-IMG-O

Tsitsipas är bara 21 år gammal och den högst rankade grekiska spelaren i historien, och ligger på plats sex i världen. Han är fortfarande ung – och detsamma gäller hans professionella karriär. Gott om tid att nå ännu längre. Han är enkel: lugn på banan och lekfull utanför. Men han är seriös när det gäller vad han vill göra. Han säger: ”Jag har många mål framför mig som jag ännu inte uppnått. Definitionen av det skulle vara att nå till kretsens absoluta topp, högst upp i rankningarna.


VRCT-SP_TSITSIPAS-04-IMG-O Jag vill vinna titlar, viktiga turneringar.” Det är här som tilliten kommer in: "Utan att tro kommer jag inte att kunna ta mig dit och befinna mig i rampljuset, med uppmärksamheten riktad mot mig, med publikens blickar riktade mot mig, när jag representerar och kämpar för mig själv.”

Att vara tillitsfull är för Tsitsipas en ”process” för att nå framgång. Du känner säkert till de grundläggande principerna i sportpsykologi – visualisera framgång, stänga ute distraktioner – med de ger inte mycket om man inte tror på sig själv. Tilltron är som en muskel som blir starkare, och han säger: ”För mig är tilltro när man vaknar varje dag och tänker att man kan bli bättre och starkare än man var igår. Utan tilltro förbättras man egentligen inte, om man inte har den inställningen varenda dag i livet.”


Utan tilltro förbättras man egentligen inte, om man inte har den inställningen varenda dag i livet.

Han har så mycket att säga i ämnet: ”Utan tillit eller syfte finns det inget att eftersträva för mig, inget att kämpa för. Jag vill alltid ha mer, jag vill alltid ha något bättre.” Uttrycket ”fake it till you make it” är inget som berör Tsitsipas. Hans tilltro är så genuin att den känns lika kraftfull som hans servar. Men han pratar gärna om stunder då han saknat den. Han säger: ”Ja, det har funnits tillfällen i min karriär, min verkligt tidiga karriär, när jag inte riktigt trodde att jag hade spelförmågan eller potentialen att nå lika högt som andra spelare, helt enkelt eftersom jag saknade erfarenhet.”

Jag vill alltid ha mer, jag vill alltid ha något bättre.

Han tillägger: ”Jag hade aldrig inställningen att mitt tennisspel kunde bli riktigt stort. Eftersom jag saknade självförtroende saknade jag tro på min spelförmåga och sedan insåg jag att jag måste tro och kämpa för mina rättigheter och för mitt spel, det är som att överleva. Varje dag som man kliver ut på banan måste man överleva matchen, man måste överleva sina tankar och motståndaren.”

Under vår inspelning omges han av sin familj – både föräldrar och tre yngre syskon, alla tennisgalna. Hans mamma rankades faktiskt som världsetta som ung spelare och hans pappa är fortfarande hans tränare. De ligger alla bakom hans otroliga tro på sig själv och hjälper honom att hantera nackdelarna: "Stora förväntningar, mycket press, många sömnlösa nätter, många uppoffringar."

Inget är gratis, eller hur? Men Tsitsipas avslutar: "Jag väljer att vara tillitsfull eftersom jag är en person som alltid jagar och alltid kämpar för mer, varje dag. Jag blir aldrig nöjd.”

Varje dag som man kliver ut på banan måste man överleva matchen, man måste överleva sina tankar och motståndaren.

VRCT-SP_TSITSIPAS-05-IMG-OVi har designat VRCT-jackan för att förmedla personliga uttryck, med inspiration av sporttradition. Bär den på ditt sätt med ett egendesignat märke som visar vad du står för. Vad representerar du?

Training / september 2019
Stefanos Tsitsipas
Taggar