alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / april 2020

MED STÖRRE PERSPEKTIV

Den världskände fotografen Keith Ladzinski berättar om bildernas kraft, att göra hållbara val och nya TERREX Free Hiker Parley.

Han bestiger berg för att fota klättrare i Sydafrika, tar bilder av fridlysta åsnepingviner i Antarktis, och haffar bästa platserna för att fånga skejtare i action i stadsmiljö − Keith Ladzinski vet av egen erfarenhet hur det känns att slås av förundran av naturens kraft och att vistas utomhus.

Keith är en mycket begåvad och världskänd fotograf som regelbundet fotar för National Geographic och tillbringar stor del av sina arbetsveckor utomhus. Han talar gärna om de positiva effekterna på kropp och sinne som kommer av att vandra och vistas i naturen. ”Det är livsviktigt”, säger han. ”I takt med att civilisationen har utvecklats så tillbringar vi mer och mer tid inomhus. Vi lever i ett samhälle fullt med distraktioner, från smarttelefonen i fickan till ständiga ljud och trafik i staden. Det är viktigt att koppla bort allt det ibland och släppa in naturen.”

av Keith Ladzinski

HISTORIER VIA BILDER

Ute på uppdrag vandrar Keith ofta till avlägsna platser långt ifrån mänskliga trakter och civilisation. ”Vandring är jättebra träning för både musklerna och kreativiteten”, säger han. ”Men det betyder också att om jag tar mig till toppen av ett berg för att ta en bra bild så har jag förtjänat den, jag fick anstränga mig, och det gillar jag”. Men även hemma i Boulder, Colorado, tar han sig tid att vara utomhus. ”Det är viktigt för mig. Jag cyklar, vandrar, och tar ut hunden. Jag fotar mycket på min fritid och det är min biljett till att komma ut och andas fräsch luft.”


outdoor-ss20-free-hiker-parley-launch-storypage-image2-d-v2 

Keiths högsta önskan är att hans fotografier ska påverka människor, driva dem till att åstadkomma verklig förändring i sina liv och gå bortom sin trygghetszon. ”Det är ett högt betyg när jag får höra att en av mina bilder har inspirerat någon att åka och se en plats eller helt enkelt bara vara ute mer. Eller blivit engagerad i någon fråga. Fotografier har makt att göra det eftersom de berättar starka historier och kan ta dig till platser du aldrig varit och visa vad som händer där”. Keith har haft turen att få se några av världens mest otroliga vildliv och platser, och en snabb titt genom hans sociala medier visar att hans foton verkligen berör många människor. ”Jag känner att jag drog vinstlotten i livet, att hitta passion i min hobby och lyckas göra den till mitt yrke", säger Keith. ”Fotografering är nästan som terapi för mig eftersom jag kopplar bort allt och hittar stillhet i det”.


När jag tänker på naturen så tänker jag på frihet, en plats utan gränser. Det är dit jag går för att rensa sinnet och hitta ny kreativitet.

Miljöns skörhet är ett stort och ständigt tema i Keiths arbete. Från klimatkrisen till kaoset skapat genom överfiske och plastförorening säger han: ”Om ett ekosystem är i fara, eller om jag ser skadan som engångsplast åstadkommer .... jag är väldigt engagerad i att sprida den informationen till människor, jag vill att folk ska inse att de kan göra rimliga förändringar i sina liv, som kommer få enorm betydelse för världen. Mitt bästa råd? Undvik engångsplast till varje pris. Det skulle jag upprepa fem gånger på rad”.


Han tror att fotografering spelar en enorm roll för att skydda planeten och skapa medvetenhet. ”Tänk på hur mycket historia du kommer ihåg på grund av en ikonisk bild. Ibland är de saker som är svårast att se på de som ändrar vår attityd snabbast. De skickar chockvågor genom människor”.

”Vi ser på fler foton än någonsin eftersom vi alla har en kamera i fickan. Vi dödar tid genom att scrolla genom flöden och vi ökar vår medvetenhet om saker. Foton har makt att få dig att stanna upp, tänka till och omvärdera”.

outdoor-ss20-free-hiker-parley-launch-storypage-image3-d

av Keith Ladzinski


Mitt bästa råd? Undvik engångsplast till varje pris.

 

Förlorar Keith hoppet när han ser hur människorna skadar världen? ”Jag har sett avlägsna platser där föroreningen är chockerande och det kan gnaga i en, men jag känner mig optimistisk och att saker rör sig åt rätt håll. Det finns några starka röster där ute just nu, och jag vill göra allt jag kan för att bidra till det budskapet. Det är ett ansvar. Ökad medvetenhet om hållbarhet är en sådan positiv sak och den enda vägen framåt".

Med det i åtanke stödjer Keith adidas TERREX arbete med att använda återvunna material i produktdesignen för nya Free Hiker Parley. ”Märket Parley är en väldigt framsynt idé, jag blev entusiastisk när jag fick höra om det. Under mina resor ser jag havsplast som spolas upp på stränder och längs kuster hela tiden, så att kunna återanvända material är verkligen viktigt. Vi är nästan åtta miljarder människor på planeten, vi genererar otroligt mycket avfall och lämnar ett seriöst kolavtryck. Vi står inför en enorm kamp, och varenda sak som vi kan göra för att återinföra existerande material till användbara saker är jätteviktigt. Det kommer bara bli allt viktigare framöver”.


UTOMHUS I CITY

Ju mer tid vi tillbringar i naturen, desto bättre mår vi och desto mer vill vi skydda den. Men Keith tror inte att vi måste bo på landet för att må bra av att vara utomhus, vi behöver bara ändra vår attityd något. Han säger: ”När människor tänker på att vara utomhus så föreställer de sig att man måste ge sig ut i vildmarken, men du kan också uppleva äventyr om du bor i en stad genom att besöka parker och öppna ytor. Jag skulle uppmuntra människor att söka upp det, eftersom det öppnar upp en del i hjärnan som är väldigt välgörande. Vandra, spring och sedan om du får chansen, använd helgerna och semestern till att få en större dos natur”.

adidas / april 2020
Taggar