alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / juni 2020
Huelo Dunn-Estébanez

PRIDE 2020: I SVÅRA TIDER FÖRENAR KÄRLEKEN

I över femtio år har Pride-firandet för homosexuella, bisexuella och transpersoner inneburit en demonstration av kärlek och solidaritet mot homofobi och förtryck.

I år sammanfaller Prides radikala historia med en global pandemi och en sedan länge pågående rörelse för social rättvisa. För People of color inom HBTQ+ har kampen för HBTQ+-rättigheter alltid sammanflätats med kampen mot strukturell rasism. För alla allierade är detta en chans att visa solidaritet med de som utsatts för diskriminering, att uppmärksamma och dela deras röster och att sälla sig till rättviserörelsen. Medlemmar i adidas HBTQ+-community har förenats virtuellt i hyllning till Pride och för att dela med sig av sina berättelser om hur kärleken förenar.

För mig är Pride-månaden väldigt viktig eftersom den ger mig en chans att hedra mina förfäder och alla före mig, som kämpat så hårt för min rätt att vara stark och att vara mig själv utan kompromisser.

Quinn Edlin, slampoet och aktivist, hon/henne.
 
 
1_BlogImage_QuinnEdlin

På adidas tror vi att kärleken förenar.

Pride 2020 handlar om alla kärlekshandlingar som stärker HBTQ+-communityn, särskilt i utmanande tider. Vi vill bekämpa den historiska ignorans som Black, Indigenous and People of Color (BIPOC) har utsatts för, både inom HBTQ+-rörelsen och på andra håll. Tillsammans med våra partner, Athlete Ally och Stonewall, vill vi stärka BIPOC HBTQ+-röster genom vårt samarbete.

Den här Pride-månaden samarbetar vi med atleter och förespråkare inom queercommunityn, samarbetsorganisationer och andra för att dela verkliga berättelser om inspiration, solidaritet och självuttryck.

Vi håller kontakten på nya sätt, genom videosamtal och FaceTime, och överskrider gränser både bokstavligt och figurativt för att föra samman adidas atleter och vänner över hela världen.

Det sista jag vill göra är att tvinga in mig själv i ett fack. Det jag önskar att människor tar med sig från världens olyckliga tillstånd just nu är att det inte finns tid att försöka passa in i dessa gamla system som verkligen inte fungerar längre.

Tarik Carroll, grundare av EveryMAN Project, han/honom

2_BlogImage_Tarik

VI BEFINNER OSS I DETTA TILLSAMMANS – ÄVEN NÄR VI ÄR ÅTSKILDA

Ally är ett verb. Det är att göra ett aktivt val att stå upp för andra människor, och samtidigt lyssna på de grupper man förespråkar. Det innebär att blanda sig i när det behövs, till exempel för att bestrida homofobiskt språk och könsstereotyper. Som allierad tar man en aktiv roll för att stötta communityn och förstärka det de gör.

Layshia Clarendon, WNBA-basketspelare för New York Liberty, hen. Fotograferad med sin fru, Jessica.

3_BlogImage_Layshia

För alla dem som utsattes för homofobi och andra former av diskriminering började Pride som ett ställningstagande för normbrytande kärlek. Nu, 51 år efter Stonewall-upploppen, kämpar HBTQ+ fortfarande mot ojämlikhet och står inför nya utmaningar. Men coronaviruspandemin förändrar hur vi stöttar varandra. Nedstängningar, social distans och isolering kan drabba queerkretsar särskilt hårt, där många redan var förbisedda eller ignorerades före krisen.

Pride 2020 sker också mitt under en pågående rörelse för social rättvisa och rättvisa för människor med olika hudfärg, nyligen uttryckt genom vågen av massdemonstrationer i USA och på andra håll. De vi pratade med förde många människors talan när de lyfte sammankopplingarna mellan rasism, homofobi och förtryck av alla slag.

Det är 51 år sedan upploppen vid Stonewall, och queercommunityn har fortfarande långt kvar och nya utmaningar att handskas med. Trots att Pride-firandet ser lite annorlunda ut i år, är det lika djupt förankrat i kärlek som alltid.

När jag tänker på Pride tänker jag på Black Pride. Att se sig själv speglad i andra människor och veta att i en värld och i en tid när så många identiteter ifrågasätts, censureras och raderas, kan vi ge varandra utrymme på det här sättet och inte känna att vi måste kompromissa med vare sig vår svarthet eller queerness: Det sammanfattar Pride för mig.

Kai-Isaiah Jamal, konstnär och aktivist, han/honom eller hen.

4_BlogImage_Kai

Vi firar Pride genom att stärka röster från HBTQ+-communityn i sportvärlden. Vi hedrar alla de som kom ut tidigare, som offrade sig och kämpade så att yngre generationer kunde leva mer öppet och fritt. Vi firar i hopp: för en säkrare och mer inkluderande gemenskap för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer och andra icke-binära.

Under hashtaggen #LoveUnites samtalar vi och delar Pride-berättelser från alla hörn inom HBTQ+-communityn, för att lyfta fram mångfalden av identiteter och röster som kärleken förenar.

Pride är fortfarande den trygga plats där du kan vara den du är, även om det sker virtuellt.

Madonna Cacciatore, VD för LA Pride Festival and Parade, hon/henne. Fotograferade med sin fru, Robin. 

5_BlogImage_Madonna

STOLTA SAMARBETEN

Sport har kraft att förena människor. Den är ett verktyg för att föra människor samman, oavsett sexuella läggning, etnicitet, ras, färg, kön, eller vad det än kan vara: Sporten är här för att förena oss.

Ashlyn Harris, NWSL-fotbollsspelare för Orlando Pride, hon/henne. 

6_BlogImage_Ashlyn

Nu mer än någonsin vill vi öka synligheten och acceptansen för queer inom sportvärlden, samt sänka tröskeln till idrott och fitness för HBTQ+-personer i alla åldrar, med olika intressen och olika förmågor. Trots att sport kan vara en enande kraft utsätts atleter fortfarande för diskriminering, och många HBTQ+-personer kämpar fortfarande för att komma in i och accepteras inom idrottsvärlden.

Jag hoppas att ett litet barn som börjar dyka, som kanske känner sig lite annorlunda och utanför, kan inse att man kan vara sig själv och fortfarande bli en av de bästa dykarna i världen om man arbetar tillräckligt hårt. Vem du älskar kommer inte att påverka hur du presterar.

Tom Daley, olympisk dykare, han/honom

7_BlogImage_TomDaley

Vi är hedrade över att stödja grupper och organisationer som arbetar för jämlikhet, acceptans och representation för HBTQ+-personer inom sport, särskilt inom BIPOC-communities. Läs mer om dessa samarbeten:

Stonewall UK: Storbritanniens ledande välgörenhetsorganisation inom jämlikhet för homosexuella, bi- och transpersoner. Stonewall UK arbetar för jämlik representation av homosexuella, bi- och transersoner inom alla områden, även sport och fitness. Lär dig mer från Stonewall om strategier för att göra sportkretsar tryggare och mer inkluderande. 

Athlete Ally: Som en ledande amerikansk ideell verksamhet som arbetar för jämlikhet i gränslandet mellan sport och HBTQ+, är Athlete Ally övertygad om att sport kommer förändra världen när den välkomnar och stärker alla människor. Vi är stolta över att stödja deras insatser att utbilda samarbetspartner och institutioner om hur man skapar en mer inkluderande kultur inom deras sportkretsar.

Mitt jobb som expert på HBTQ+-rättigheter fokuserar inte bara på det. Jag måste fokusera på social jämlikhet och rättvisa för kvinnor och minoriteter. Det är mitt jobb att fortsätta förbättra alla aspekter som påverkar inte bara människor som ser ut som mig, utan särskilt människor som inte gör det.

Ashlyn Harris, NWSL-fotbollsspelare för Orlando Pride, hon/henne.


VISA STOLTHET: ADIDAS PRIDE-KOLLEKTIONEN

Vi har lärt oss så länge att män bara kan bära vissa saker, och att kvinnor kan bära vissa, och till slut nådde jag en punkt där jag bara skrotade alla regler. Det var då jag började leva min sanning.

Tarik Carroll, grundare av EveryMAN Project, han/honom 

Kollektionen adidas Pride hyllar självuttryck i många olika former. På gatorna och under matchen är personlig stil ett av de sätt vi uttrycker och till och med frigör oss på. Vi tror på en inkluderande attityd och att erbjuda en plattform till marginaliserade subgrupper inom HBTQ+-communityn. Det här årets kollektion hyllar Pride med mer än bara en regnbåge, och introducerar en ny logga med många färger från ett stort urval av LGBTQ+-flaggor.

Ljuset i slutet av tunneln är att detta förhoppningsvis kommer att leda till en ökad medvetenhet. Och förhoppningsvis kommer vi vid nästa års Pride att leva i en värld som är ljusare och lättare med större acceptans.

– Tarik Carroll, grundare av EveryMAN Project, han/honom 

Vi bjuder in dig att fira Pride med oss genom att göra det som får dig att känna dig delaktig, glad, förenad och stolt. Följ adidas på sociala medier för berättelser och kloka ord från vår Pride-community, och dela dina berättelser om hur #LoveUnites. 

adidas / juni 2020
Huelo Dunn-Estébanez
Taggar