alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / november 2020

FUTURECRAFT.STRUNG

Vi utforskar de övre gränserna: möt den nya textilinnovationen som förändrar hur vi skapar skor.

Av Fionn Corcoran-Tadd, Benjamin Kleiman, Clemens Dyckmans + Ian Hennebery.

EN MATERIALREVOLUTION 

Som företag strävar vi konstant efter optimal funktion hos våra skor. För att uppnå detta måste vi få ut så mycket som möjligt av våra material. Vi tycker om att beskriva våra produkter som att de ”tyst tjänar” atleten, som sömlöst förbättrar prestationen och i det här fallet får ut mer av varje tråd och till fullo kan fokusera på sin sport. 

Därför har vi utvecklat STRUNG: branchens första textil- och tillverkningsprocess som gör det möjligt för oss att lägga in atletdata i varenda tråd, som precisionsplaceras i den riktning vi önskar. Vi kan bygga och testa olika strukturer i programvaran innan vi skickar vår valda design till STRUNG-roboten, som placerar varje tråd i en egen komposit med specifika funktionsområden och egenskaper. Efter två års intern adidasutveckling bestämde vi oss för att påskynda denna process genom att samarbeta med den långsiktiga designpartnern Kram/Weisshaar – en nyskapande digital designstudio. Resultatet är en lätt ovandel som är perfekt anpassad för stöd, flexibilitet och andningsförmåga – allt i en enda materialdel. 

PROOF OF CONCEPT

FUTURECRAFT.STRUNG är det första produktkonceptet som designats för att illustrera STRUNG:s förmåga – branschens första helt datadrivna skor för en specifik löpartyp. Den första STRUNG-skon kommer skapas för en annan löpartyp, med lansering planerad till tidigt 2022. Konceptskon skapades för att ge en ny känsla och upplevelse av snabb kortdistanslöpning. Två adidas-löpare identifierades som experter på en viss typ av löpning och bidrog med rörelseregistrering och kontinuerlig feedback för att stödja utvecklingen. 

Ovandelen skapad med STRUNG bildar en sömlös och lätt design som omsluter foten nära, framtagen med mindre överflödigt material. Precisionspassform och stöd fixerar hälen för att motverka glid, via starkare röda trådar i häl, mellanfot och tåparti. Framfoten är flexibel med mjukare gula trådar. Mellansulan är vår mest radikala ADIDAS 4D-design hittills – med en ny form som tar hänsyn till framfotslöpare. Hälen har minimerats för att minska vikt och gummiyttersulan är specifikt utformad för att ge stöd under snabba löpturer. 

SHOT_3

Vägen framåt

STRUNG har potential att förändra hur atleter samarbetar med designers, ingenjörer och sportforskare. Det ultimata målet är att skapa en plattform med flera kategorier som tjänar flera sporter – vi har börjat med löpning, men det är bara början. Det som är mest spännande är att vi fortfarande befinner oss i ett tidigt skede av utvecklingen av teknologin. Prototyptester kommer att vara grundläggande för det vi gör härnäst, men viktigare än så är konsumenternas och atleternas utveckling – vad vill de ha och hur förändras deras behov? 

Teknologi kan åstadkomma underbara saker, men den kan bara uppnå rätt saker om den är inspirerad av mänskligt beteende. Det är denna öppna strategi som hittills har väglett oss på STRUNG-resan, och det är samma strategi som vi tror kommer hjälpa oss på vägen framåt.

STRUNG utvecklas av ett mångsidigt adidasteam: Andrea Nieto, Fionn Corcoran-Tadd och Matteo Padovani (design), Benjamin Kleiman, Elise Hall och Thomas Feix (ingenjörsvetenskap), Clemens Dyckmans, James Tarrier och Nicholas Groeneweg (teknikskapande), Ian Hennehair, Fano Razafindrakoto, Reuben Bligh, Korbony Berner ( skoutveckling), Tom Elvidge (Sports Science), Grace Chang (material), Steve Brimble (innovationsledning), Miriam Eirich (kostnadsberäkning) och Christoph Walter (testning), Mario Pörner (tech), Clemens Weisshaar och Reed Kram (Kram/Weisshaar).

SHOT_5

adidas / november 2020
Taggar