alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Hoppa till huvudinnehåll
adidas
adidas / september 2019
Caitlin Mccarthy

DENISE SCHINDLER: ACCEPTANS BÖRJAR INIFRÅN

Inte perfekt? Vad gör det? Paralympiska cyklisten Denise Schindler säger att om man sluter fred med sig själv, så kan man göra allt man vågar.

Denise är en av sex kreatörer i vår VRCT-kampanj, och hon valde ordet I’MPERFECT (en lek med orden "imperfect" som betyder "operfekt" och "I'm perfect" som betyder "jag är perfekt") till sitt jackmärke. Vi träffade henne vid en vacker gammal velodrom i Augsburg för att ta reda på varför. Först lite bakgrund: Denise förlorade sitt högra underben i en olycka som barn. Sedan följde ett årtionde av kirurgiska behandlingar. Sedan hittade hon cyklingen. Först enkelt – bara trampa på en spinningcykel. Sedan en riktig cykel, i bergen, vilket kändes spännande och visade på en naturlig fallenhet och potential. Och nu representerar hon Tyskland på paralympisk nivå i linje-, tempo- och terränglopp

VRCT-SP_DENISE-02-IMG-O

När man växer upp som ett barn med en funktionsnedsättning så känner man sig långt ifrån perfekt.

VRCT-SP_DENISE-03-IMG-ODenise berättar sin historia mot den honungsfärgade bakgrunden – från självmedveten flicka till trippel världsmästare. ”I’MPERFECT representerar exakt det som jag gått igenom under min resa. Att ha en funktionsnedsättning och att växa upp som ett barn med en funktionsnedsättning innebär att man alltid är – eller känner sig – långt ifrån perfekt. Man passar inte in, man är inte självsäker och man försöker dölja allt.”

Idrotten hjälpte, mycket. Hon tillägger: ”Det var en lång resa innan jag började acceptera mig själv som jag är … idrotten hjälpte mig på den resan eftersom den gav mig självförtroende. Alla har sidor som är ofullkomliga. Men att börja älska de sidorna är nyckeln till att känna styrka i livet. Och då styr man verkligen själv över sitt liv.”

I alla gradvisa förändringar finns det ”stillbildsögonblick”. Denise säger att det tog tid att acceptera sig själv men att ett avgörande ögonblick förändrade allt. Under ett bergslopp på cykel genom Alperna bestämde hon sig för att sluta bära långbyxor för att dölja sin benprotes. ”Det var verkligen en gamechanger. Det frigjorde mig från de begränsningar jag själv satt upp. För det var ingen annan som bad mig att bära långbyxor.” Hon tillägger: ”Det är så viktigt att inse: oftast kommer begränsningarna och skammen från dig själv.”

Alla har sidor som är ofullkomliga. Men att börja älska de sidorna är nyckeln till att känna styrka i livet. Och då styr man verkligen själv över sitt liv.


VRCT-SP_DENISE-04-IMG-O

Denise vet att en av de första saker man lägger märke till hos henne är benprotesen. Hon har flera och idag bär hon den som hon använder under tävlingar. Den är elegant och svart med ett kraftfullt utseende och tillverkad med toppmodern 3D-printing för komfort och aerodynamik på cykeln. Men även med sin vardagsprotes möter hon stirrande blickar och hör hur det viskas. Men man kan förändra dynamiken, säger hon. ”Man låter blicken passera någon och märker att personen betraktar en på ett annorlunda sätt, men om man tittar tillbaka och ler så känns det okej när man är självsäker. Men om man inte är självsäker så blir det ett negativt samspel.”

Det är så viktigt att inse: oftast kommer begränsningarna och skammen från dig själv.

Och hon vill förklara något som man kanske inte förstår med proteser – snarare än ett uppenbart tecken på funktionsnedsättning är det en sorts ”skyddande sköld”. ”När jag tar av protesen är jag sårbar, förstår du? Jag är naken. Jag kan inte längre gå. Jag kan inte springa iväg. Och jag visar dessutom svaghet.” Hon tillägger: ”Det är ett väldigt, väldigt intimt ögonblick. Och det ser man på människors reaktioner. De förstår direkt, omedelbart, att det är ett väldigt, väldigt speciellt ögonblick. Och det betyder att det finns en koppling till den personen, att jag litar på omgivningen [runtomkring mig] när jag gör det.”

När jag tar av protesen är jag sårbar, förstår du? Jag är naken. Jag kan inte längre gå. Jag kan inte springa iväg.

VRCT-SP_DENISE-06-IMG-O

Nästa stora utmaning är OS i Tokyo 2020 där Denise siktar på att omvandla silvret från London och Rio till guld. Träningen är intensiv och det finns en uppenbar spänning här – hur kan en atlet, som alltid strävar efter perfektion, också omfamna det motsatta? Denise säger: ”Det är ett väldigt intressant perspektiv eftersom man som atlet hela tiden eftersträvar perfektion. Att vara den bästa versionen av sig själv. Men på vägen dit möter man så många misslyckanden. Det är i de stunderna som man verkligen kan bli en bättre version av sig själv.”

Som atlet eftersträvar man hela tiden perfektion. Att vara den bästa versionen av sig själv. Men på vägen dit möter man så många misslyckanden.

VRCT-SP_DENISE-07-IMG-O

Blev du inspirerad av Denises perfekt operfekta självförtroende? Om du vill ha en gamechanger så måste du sluta vänta – oavsett vad det är du väntar på – och börja agera. Denise rekommenderar cykling (såklart) men tillägger att det inte spelar någon större roll vilken idrott man väljer så länge den får dig att stanna upp, andas och göra något för dig själv. ”Man känner sin kropp, man respekterar sin kropp, man lägger tid på sin kropp.”

Vi har designat VRCT-jackan för att förmedla personliga uttryck, med inspiration av sporttradition. Bär den på ditt sätt med ett egendesignat märke som visar vad du står för. Vad representerar du?

adidas / september 2019
Caitlin Mccarthy